info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Árak

A sok-sok műszaki paraméter mellett az ár az egyik legfontosabb tényező, ha új nyílászáró beépítésén vagy cseréjén gondolkodunk. Ahány gyártó, kivitelező és forgalmazó, annyiféle ár, annyiféle ajánlat és kedvezmény. Árakat ténylegesen összehasonlítani azonban csak hasonló műszaki tulajdonságú ablakra, ajtóra lehetséges. Az egyes forgalmazók árpolitikája eltérő lehet, például alacsony „dömpingár”, magas kiindulás ár és jelentős kedvezmény, lehet alacsony kapacitáskihasználtság miatti egyedi alacsony árképzés vagy éppen túlterheltségből adódó magasabb árfekvés. A megrendelés összvolumene szintén jelentős áralakító tényező, jellemzően nagyobb megrendeléshez alacsonyabb árszínvonal társul.

Az alábbiakban egy 90x120 cm-es átlagos műszaki paraméterű bukó-nyíló ablak bruttó irányárait hasonlítjuk össze, ahol nem is az egyes tételek, hanem azok arányai az érdekesek.

típus   ár arány
műanyag ablak, 2 rétegű üvegezés   33.000,- Ft 100%
műanyag ablak, 3 rétegű üvegezés   46.000,- Ft 140%
faablak, 2 rétegű üvegezés   70.000,- Ft 210%
faablak, 3 rétegű üvegezés   83.000,- Ft 250%
alufa ablak, 3 rétegű üvegezés 120.000,- Ft 360%
egyszerű beépítés     9.000,- Ft   30%
emelt műszaki tartalmú beépítés (RAL)   13.000,- Ft   40%

A beérkező ajánlatok sok esetben tartalmaznak kedvezményt, a magas százalék nem feltétlen jelent valós kedvezményt, hiszen a forgalmazó a listaáraihoz méri az eltérést, ami csak egy viszonyítási pont.

A jótállási és szavatossági feltételeket is fontos tisztázni. Beépítés nélkül kért ajtók és ablakok esetén nagyon leszűkül a gyártó felelőssége, hiszen a beépítésből adódó hibalehetőség akár jelentősebb is lehet, mint egy ellenőrzött, üzemi körülmények közt összeépített nyílászáróé.

Kapcsolódó cikkek:

Nyílászárók beépítése (A RAL beépítésről bővebben)