info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Ablak javítás, felújítás

Régi, korszerűtlen vagy éppen hibásan működő ablak és ajtó sok esetben javítással helyrehozható, a komplett nyílászárócsere költségéhez és az azzal járó járulékos munkákhoz mérten kedvezőbben.

A javítás vagy változtatást indokolhatja a nem megfelelő műszaki tulajdonság mellett a helyiség funkciójának változása, ablaknyitás módjának (fix helyett nyíló vagy bukó-nyíló, nyíló helyett bukó-nyíló) vagy irányának változása. Kontrollált légcsere például gázkészülék vagy páraelszívó, központi porszívó beépítésekor vagy éppen párásabb belső tér esetén résszellőző utólagos beépítésével elérhető.

Régi szerkezeteknél a vasalatok utánállításával sokszor javítható a záródás minősége. Vetemedett, görbült szerkezet önmagában nem javítható, célszerű a hézagolást fapótlással kezdeni, hogy a megfelelő záródási síkok kialakuljanak. A tok és a szárny találkozásának vonalában a szárnyban nútmarással elhelyezett különböző méretű szigetelőprofilokkal vagy öntapadós gumiszigeteléssel aránylag költséghatékonyan javíthatjuk a hőszigetelést és a huzatosságon is segíthetünk, valamint a zaj és a por ellen is védekezhetünk. A szigetelőprofilt vagy csíkot nem szabad lefesteni, mert elveszíti rugalmasságát és nem tud a továbbiakban tömíteni. Az öntapadós csíkot pergő festékre nem lehet rendeltetésszerűen ráragasztani, ezért célszerű felületkezeléssel kezdeni a javítást.

Fa ablakoknál a külső oldali alsó faléc, az úgynevezett vízvető van leginkább kitéve az időjárásnak, leggyakrabban ez az elem öregszik el. Újbóli felületkezeléssel vagy cserével javíthatjuk. Az ablak korrekt működéséhez ez az elem nagyon fontos, a víz megfelelő elvezetésében van szerepe.

Korhadt vagy meggyengült faelemek akár részben is cserélhetőek, a régi ép szerkezethez toldással, foltozással. Betörés okozta sérülések javítása is általában fapótlással történik, nem feltétlenül szükséges a teljes elem cseréje.

A hőszigetelő képességet jelentősen javíthatjuk az egyrétegű üveg hőszigetelt üvegre cseréjével, de akár utólagos üvegfóliázás is sokat segíthet.

Kapcsolódó cikkek:

Hagyományos ablak - Gerébtokos és pallótokos ablak