info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Méret

Bejárati ajtó és ablak

Ablakok esetén a fogadó falkáva körben 10 mm-rel nagyobb, mint a nyílászáró külmérete. A párkányfogadó profil általában 30 mm magas, tehát ha ez is beépítésre kerül, akkor a nyílászáró magassági külmérete még ennyivel csökken, a körben fennmaradó rések a szakszerű rögzítéshez és a szigeteléshez kellenek. A falkáva mérete a nyílászáró úgynevezett névleges mérete, azaz a tényleges ablakméret plusz 20-20 mm, párkányfogadó esetén szélességben plusz 20 mm, magasságban plusz 40 mm. Felmérés, illetve megrendelés esetén célszerű egyeztetni a pontos méreteket, mert könnyen előfordulhat, hogy ugyanazon méret esetén mást értünk.

Bejárati ajtók és erkélyajtók esetén, ha még nincs meg a végleges padlószint, akkor nehezen mérhető a falkáva magassága. Néhány mm eltérés még nem okoz nagy gondot a beépítésnél, de ennél több már nem kezelhető egyszerűen. Érdemes tehát a tervezett rétegvastagságokat betartani és előre rögzíteni a végleges padlószintet (métervonal).

Egyedileg gyártott nyílászárók esetén a standardnak tekintett méretektől eltérő méretek is mindenféle nehézségek vagy felár nélkül elérhetőek, a raktárról vagy barkácsáruházakban vásárolt termékek jellemzően standard méretűek.

Az egyes nyílászáróknak létezik maximális mérete, e fölött már az üveg, a vasalat vagy a teljes szerkezet nem tekinthető statikailag megbízhatónak. Átlagos szerkezet esetén fix ablaknál kb. 200x200 cm, egyszárnyú bukó-nyíló ablaknál nagyjából 90x240 illetve 150x150 cm a maximális méret, ami még megbízhatóan használható. Az ablakok méretei növelhetőek osztókkal vagy egymáshoz sorolással, valamint speciális anyagok és szerkezeti elemek használatával.

Beltéri ajtó

Beltéri ajtók esetén célszerű standard méretet választani, de természetesen itt is van lehetőség speciális méretre, egyedi gyártással. A standard méret meghatározása nem teljesen egyértelmű, mivel több szabvány, szokás, méretskála is létezik. Magyar szabvány – most már lényegében csak szokás – a (65x210), 75x210, 90x210, 100x210, (140x210) cm-es skála, amely az ajtók névleges mérete, tehát a falnyílás mérete. A tok belmérete, a szabad nyílás szélessége utólag szerelhető toknál nagyjából 8 cm-rel kisebb, mint a névleges méret. A másik elterjedt méretskála a DIN, ahol 63,5x200,5; 76x200,5; 88,5x200,5; 101x200,5 cm-es névleges méretek léteznek egyszárnyú ajtóknál, kiegészítve egy másik lehetséges magassággal, a 213 cm-rel. Nagyjából itt is 8 cm-rel kisebb az átjárhatósági, azaz a tokbelméret. Kétszárnyú beltéri ajtók méretskálája: 126, 151, 176, 201 cm, itt is kétféle magasság szabványos.

Beltéri ajtó méretek

Utólag szerelhető toknál a falvastagság függvényében a tokmélység néhány cm-es tartományban állítható.

Fentieken kívül lengyel, cseh, szlovák és még további mérettáblázatokkal is találkozhatunk, érdemes szakember segítségét kérni a vásárlás előtt. Legideálisabb természetesen az lenne, ha már a tervezési fázisnál döntenénk a beépítendő ajtó típusáról.

Minden nyílászáró méret megadásánál az a szokás, hogy az első szám a szélességet, a második a magasságot jelöli.