info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Beépítés

Épületfizikai szempontokból egy energiatakarékos új épületnél alapkövetelmény a kontrollálatlan légcsere elkerülése, tehát légzáró szigetelés szükséges. Legfőképpen a nyílászárók beépítése során keletkezhetnek tömítetlen helyek a nyílászáró és az azt körülvevő falszerkezet kapcsolódási pontjaiban. Önmagukban az általánosan használt építési habok is – még vakolva is – légáteresztőek.

A nyílászárók beépítésére, de valójában a teljes épületre igaz, hogy a belső oldalon párazárást, míg a külső oldalon páraáteresztést kell biztosítani. A pára jellemzően a beltérben keletkezik és a kevésbé párás külső rész felé megy. Ha a párás levegő eléri a harmatponti hőmérsékletet, akkor kicsapódik. Tehát még a meleg belső részen meg kell akadályozni a pára bejutását a szerkezetbe. Nyílászárók esetében ezt fóliával lehet megoldani, a belső oldalon párazáró, a külső oldalon páraáteresztő fóliával (a RAL beépítés lényege). A fóliákat a tokra és a megfelelően előkészített, lehetőleg vakolt falkávára kell ragasztani, a falkáva, a nyílászáró tokja és a fóliák közti rést pedig hőszigetelő réteggel kell kitölteni, ez a legtöbbször PUR-hab, de lehet dagadó szalag vagy éppen szálas hőszigetelő is. Ez a típusú nyílászáró beépítés – sajnos – még nem mindenhol alkalmazott, sok esetben a párazárásra és páraáteresztésre nem fordítanak külön figyelmet.

Az ablakok rögzítéséhez fém rögzítőelemek szükségesek, a szigetelő hab nem alkalmas a nyílászárókra ható terhek megbízható felvételére. Lehetséges a nyílászáró tokján keresztül közvetlenül a fogadószerkezethez csavarozni vagy rögzítőfüleket a tokhoz és egyúttal a falszerkezethez rögzíteni vagy más speciális eljárással rögzíteni (pl. falsíkon kívülre konzollal, esetleg elcsúszásra alkalmas rögzítés gerenda/rönkházak vagy igen nagy méretű nyílászárók esetén, vaktokhoz rögzítés…). A statikai megfelelőség mellett fontos, hogy ne hozzunk létre a fémszerkezetekkel hőhidakat.

A normális használhatóság csak tökéletesen vízszintesen, derékszögben és átlójában ellenőrzötten beépített nyílászáró esetében biztosított. A dagadásra képes építési habok a tok geometriáját eltorzíthatják, ezért szükséges lehet időszakos kitámasztás is. A hőszigetelő habnak folytonosnak kell lennie, a nyílászáró beépítésekor a pozícionálásához alkalmazott ékek helyét is ki kell tölteni.

A belső falkávát a beépítés után célszerű kialakítani vagy javítani, hogy a párazáró fóliát szakszerűen és esztétikusan lehessen levakolni vagy gipszkartonnal elburkolni. Közvetlenül a tok melletti falrész hőszigetelése lényeges, a hőszigetelő vakolatrendszerrel rá kell takarni a tokra vagy a tok és a káva közti részt kell megfelelő vastagságban szigetelni. A külső oldalon a hőszigetelő vakolat és a nyílászáró tokja közti kapcsolódási vonalat rugalmas anyaggal kell ellátni, mivel a két anyag különböző hőtágulása miatt repedésveszélyes.

Kapcsolódó cikkek:

Hőkamerás ellenőrzés
Légmozgás ellenőrzése Blower Door teszttel

Kisfilm egy szakszerű ablakbeépítésről (német):