info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Bejárati ajtó

Egy lakás vagy ház bejárati ajtaja reprezentatív, hiszen a vendégek ezt látják legelőször, meghatározza az első benyomást. Nap, mint nap használjuk, érdemes figyelmet szentelni a kialakítására, színére, formájára. Világítás, postaláda, csengő, lábtörlő, kémlelőlyuk szintén fontos kiegészítő. Az esztétika mellett technikai követelmények sora is érinti a bejárati ajtót: használhatóság, hőszigetelés, hangszigetelés, időjárásállóság, biztonságosság, speciális esetben tűzállóság vagy éppen extrém hőmérsékleti viszonyok tűrőképessége.

A mindennapi és eseti használhatóságot nagyban befolyásolja a bejárati ajtó szélessége. Célszerű legalább 90 cm-es átjárhatóságot biztosítani, nagyobb tárgyak, bútorok vagy háztartási gépek beszállításánál sok bosszúságot okozhat a szűk bejárat. Mozgáskorlátozottak bejutásánál elengedhetetlen, de gyakorlatilag mindenkinek kényelmes, ha alacsony vagy éppen nincs küszöb. Előtető, fedett belépő védelmében kellemesebb kulcsot keresgélni, az időjárástól is védi a szerkezetet, sötét színű ajtó erős napsütésben például annyira felforrósodhat, hogy eldeformálja a nyílászárót. A 105 cm-es kilincsmagasság és a kilincs és tok közti minimum 2,5 cm-es távolság kényelmes nyitást nyújt.

Az ajtólap a legtöbb esetben szigetelt szendvicsszerkezet, keret, borítólemez és szigetelő kitöltés. Ez utóbbi lehet részben vagy egészben üvegezett, de gyakori felül- vagy oldalvilágító beépítése is. A tok és a keret nagyon hasonló kialakítású, mint az ablakoknál, tagolt, lépcsős kiképzésű, ahol a vasalat, a gumitömítés és a tok és szárny kemény felütődése biztosítja a korrekt záródást.

Az ajtó alsó élének tömített záródása kritikus pont. Amennyiben a külső és a belső burkolt rész közt szinteltérés van, a lépcsős rész függőleges felületére tud a gumitömítéssel ellátott ajtólap rázáródni, szinteltérés nélkül küszöbre zár az ajtólap. Küszöbmentes kialakításnál pedig az ajtólapból a csukódással egyidőben automatikusan leereszkedik egy gumírozott tömítő léc (automata küszöb). A kül- és beltér aljzatának elválasztása szigetelő anyaggal rendkívül fontos, hiszen ennek hiányában hőhíd alakulhat ki és a kívánt lépéshanggátlás sem valósul meg.

A léghanggátlás megfelelő mértéke függ a kültéri zajoktól, forgalomtól, de például előszoba nélküli kialakítás is növelheti az igényeket. A léghanggátlást az ajtó tömege, rétegfelépítése, a tömítés, a zár és vasalat, valamint a beépítés minősége határozza meg.

Betörésbiztos bejárati ajtó nem létezik, ahogy ellophatatlan autó sem. A biztonsági fok meghatározása az alapján lehetséges, hogy milyen eszközzel és mennyi ideig tart feltörni egy adott nyílászárót. A családi házaknál, lakásoknál – legalább – az RC2 fokozat a javasolt, azaz a zárt szerkezet egy csavarhúzóval, fogóval és ékekkel felszerelkezett betörőt 3 percre tartóztasson fel. Az elektromos riasztók csak jelzik a betörést, de védelmet nem nyújtanak, a valós mechanikai védelmet a szerkezet ellenállóképessége nyújtja. Az ajtólap és a tok, valamint a rögzítés erőssége mellett lényeges a zár biztonságossága. A zár alapvetően három részre tagolódik, a zárszerkezetre, a cilinderbetétre vagy más néven zárbetétre és a kilincsre. Rengetegféle zárbetét elérhető, igazából csak pénz kérdése, hogy mennyire tartósat és biztonságosat választunk. A betörők leleményesen törik, ütik, felfúrják, magkihúzzák, savazzák a zárbetétet, ezekre a módszerekre az egyes zárbetétek megoldást adhatnak. Növeli a biztonságot a többpontos záródás, amennyiben a csapok zárási mélysége is megfelelő, esetleg kampós vagy gombafejes kialakításban. A komplett ajtószárny kiemelését is megnehezítik ezek a záródási pontok. Léteznek fix csapok is, úgynevezett passzív kiemelésgátló elemek. Üvegezett bejárati ajtóknál javasolt biztonsági üveget beépíteni, a teljes szerkezetre vonatkozó RC2 fokozat eléréséhez alapkövetelmény a P4A besorolású üveg beépítése. A fentieken túl természetesen fokozható a biztonság további zárakkal, hevederzárral vagy akár ráccsal. A valós biztonságosság mellett érdemes a biztosító szerződési feltételeit is tanulmányozni, ahol pontosan leírják például mit értenek ők többpontos záródáson.