info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Beltéri ajtó

A beltéri ajtók a nyílászárók egy óriási részterülete, amelynek átlátásához elengedhetetlen, hogy – a teljesség igénye nélkül – áttekintsük a legfontosabb típusokat, anyagokat, funkciókat és műszaki megoldásokat.

A lakossági felhasználásra szánt beltéri ajtók ajtólapjánál a felhasznált szerkezeti elemek felépítése a legtöbb esetben nagyon hasonló: keret, keretkitöltés, borítás, pántok, kilincs, zár.

A keret, amelyet valójában csak kis részben, az ajtók élénél láthatunk esetleg, rendszerint a mai napig tömörfából készülnek. Ez a keret a váza a szerkezetnek, ebbe tudjuk a pántokat és a zárat erősíteni, a tokra való ráütődés, a stabil, tömített záródás biztosítása a feladata. Falcos kialakításnál az ajtólap nincs síkban a tokkal, míg falc nélkül teljesen a tok közé záródik az ajtólap és síkba kerül a tokkal és a pántok sem látszanak rendszerint. A keret közrefogja a kitöltő anyagot, ami lehet papírrács, lyuggatott (könnyített) forgácslap, farostelemez, keményhab vagy más egyéb a stabilitás, a súly, a hanggátlás vagy más egyéb szempontból fontos tényező szerint kiválasztva.

A borítás rendszerint nagy sűrűségű farostlemez, amely kiválóan alkalmas a látszó felület fogadására és egyúttal az egész szerkezet statikai merevségét biztosítja. A végső felület lehet dekorfólia (védőlakkal), CPL vagy HPL. E három anyag kis egyszerűsítéssel élve egy családhoz tartozik, azaz műanyag, a kopásállóság és ellenállóképesség szerint növekvő sorrendben. A bevonatok lehetnek egyszínűek vagy mintázatosak, különböző felületi kiképzéssel és különböző fényességgel. További felületi réteg lehet a tömörfából készülő nagyon vékony falemez, a furnér, amelyet (pácolnak és) lakkoznak. A kész felületek közt utoljára a festett ajtólapokat szükséges megemlíteni. Szinte végtelen színárnyalat elképzelhető és csakúgy, mint a furnéros felületnél a mattól a magasfényű felületig minden megvalósítható. Többek közt barkácsáruházakban kapható utólag festendő, alapmázolt vagy alapfóliás beltéri ajtó is, valamilyen mart és/vagy strukturált felülettel.

Tömörfából is gyártható természetesen beltéri ajtó, itt a váz, a kitöltő anyag és maga a felületi is ugyanaz. A kitöltő részt betétnek hívják, és mint egy üveg ül a faváz körbefutó mart résében. A kész felület elérése történhet festéssel, vagy még inkább lakkozással. A minőséget és értéket nagymértékben befolyásolja, hogy toldásmentes vagy toldott anyagból készül az ajtó.

A designt és a funkcionalitást szolgálja az ajtón lévő üvegezés elhelyezkedése, mérete és anyaga. Lehet teljesen átlátszó, savmart, színes vagy akár valamilyen strukturált felület is.

Beltéri ajtóként igen elterjedt a teljesen üveg ajtólap is. Ragasztott biztonsági vagy edzett üvegből készül, keret nélkül. Itt is több lehetőség van a színre és a felületre, legegyszerűbb a fóliázott kivitel, amivel igazodhatunk a beltér kialakításához és a kívánt átláthatósághoz. 8-12 mm vastag üveglapok a leginkább elterjedtek, a pántok és a zár felszereléséhez lyukakat fúrnak a lapba. Az üveg rendkívül strapabíró, mérettartó és könnyen tisztítható, viszont a gyenge pontja, ha az üveg élét ütés éri. Az edzett üveg ilyenkor darabokra hullik, a ragasztott üveg pedig bereped.

A beltéri ajtók másik meghatározó eleme a falhoz fixen rögzített ajtótok. Készülhet az ajtólappal megegyező anyagból, de keveredhetnek az anyagfelhasználások, például fa, faalapú lemez, acél, rozsdamentes acél, alumínium. A beépítés ideje szerint létezik a falszerkezet építésével egyidejűleg beépített vagy az utólag beépíthető ajtótok. Az utólag beépíthető tokok rendszerint állíthatóak, így bizonyos határok közt a falvastagsághoz igazíthatóak.

Jelen összeállításban nem részleteztük a speciális igényeket kielégítő beltéri ajtókat, léteznek hanggátló, tűzgátló, füstgátló, betörésbiztos, magas páratartalmú és nedves helyekre szánt szerkezetek, valamint működtetés tekintetében speciális kialakítások. Ipari környezetben vagy például tárolók esetén a fémajtók a legelterjedtebbek. Design vagy helykihasználás szempontjából indokolt lehet tolóajtók beépítése is, vagy rejtett módon a falba betolhatóan vagy a fal előtt megvezetve.

A bejárati ajtók méretének meghatározásánál ügyelni kell arra, hogy a magyar szabvány és az emellett kereskedelmi forgalomban gyakran forgalmazott DIN vagy más egyéb szabvány szokásos ajtóméretei eltérnek egymástól. Egyedi méretű ajtók is elérhetőek természetesen, de ezek adott esetben felárasak lehetnek, illetve nem raktári szériatermékek.