info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Betörésvédelem

100%-os biztonság nem létezik, ezért a nyílászárók esetén az az alapelv, hogy a betörő fél attól, hogy felfedezik tevékenységét, emiatt az idő előre haladtával, ha nem sikerül a nyílászáró feltörése, felhagy a kísérlettel.

A szabványok 6 osztályt hoztak létre, ahol a betörő rendelkezésére álló szerszámok és a szerkezet ellenállási ideje alapján sorolják be az adott nyílászárót. A nyílászáró vizsgálatát laboratóriumban, gyakorlott szakember végzi, a következő fokozat szerszámai az előző kibővítéseként értelmezendő.

Osztály Tevékenység Ellenállási idő
RC1 Szerszám nélküli betörés, testi erővel nincs vizsgálat
RC2 Betörő egyszerű szerszámokkal, mint csavarhúzó, fogó, ékek 3 perc
RC3 Betörő két csavarhúzóval és feszítővassal 5 perc
RC4 Tapasztalt betörő fűrésszel, fejszével, kalapáccsal, feszítővassal, vésővel és akkus fúrógéppel 10 perc
RC5 Tapasztalt betörő elektromos gépekkel, például fúrógéppel, dekopír fűrészgéppel vagy kardfűrésszel és flexszel, max. 125 mm-es lapátmérővel 15 perc
RC6 Tapasztalt betörő nagy teljesítményű elektromos gépekkel, például fúrógéppel, dekopír fűrészgéppel vagy kardfűrésszel és flexszel, max. 230 mm-es lapátmérővel 20 perc

Mivel a leggyengébb elem ellenállása adja a nyílászáró tényleges védelmét, ezért a fogadó falnak, a rögzítésnek, a vasalatnak, kilincsnek, a profilnak, az üvegtartónak és az üvegnek is megfelelőnek kell lennie.

Az üvegezésnek is van természetesen betörésvédelmi besorolása, létezik átdobást gátló, betörést gátló vagy éppen golyóálló üveg vagy ezen túlmenően speciális igényeket kielégítő is (például robbanás biztos).

A lakások, családi házak esetén az RC2 betörésvédelmi osztály javasolható a nyílászárókra, ehhez legalább P4A besorolású üveg szükséges. A nyílászáró kívánt betörésvédelmi szintje eltérő lehet a földszinten és az emeleteken vagy éppen utcára nyíló ablakoknál.