info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Blower door teszt

A Blower door teszt adott épület légtömörségét méri. A légtömörség közvetlen összefüggésben van az épület hőszigetelő és zajszigetelő képességével, valamint a komfortot is növeli, ha az épületen belül alacsony a kontrollálatlan légmozgás.

A teszt során az egyik nyílászáró helyén egy ventilátort állítanak be és a teljes nyílászárót fóliával légzáróan befedik. Túlnyomást vagy éppen vákuumot hoznak létre a teljes épületben, úgy hogy a külső és a belső légnyomás különbsége 50 Pa legyen. Kis légsebességmérő műszerrel mérhető az áramló levegő, ezzel a méréssel az épületszerkezet kevésbé légzáró részei feltérképezhetőek, de ezek csak lokálisan jellemzik a problémát. A teljes épületre megnézik, hogy egy óra alatt hányszor cserélődik le teljesen a levegő. Átlagos lakóháznál 1,5 és 3 közt van ez az érték, de passzívháznál nem lehet nagyobb, mint 0,6. Fontos, hogy a ventilátoros nyílászáró vizsgálata kimarad, ezért célszerű kevésbé frekventált nyílászáró kiválasztása.

Ez a mérési módszer kiválóan alkalmas többek közt a nyílászárók, de legfőképpen azok beépítésének minőségi ellenőrzésére.