info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Hőszigetelt ablakok összehasonlítása

Lakóépületekben jellemzően műanyag-, fa- vagy alufa nyílászárókat használunk. Hiba lenne kijelenteni, hogy valamelyik típus jobb vagy éppen rosszabb lenne a másiknál, hiszen az objektív tulajdonságok mellett a szubjektív vélemény is közrejátszik, valamint több tényező együttese jellemzi csak az egyes műszaki megoldást. Az összehasonlítás mindemellett lehetséges, de győztes nem hirdethető.

A műanyag ablak evidens tulajdonsága, hogy teljesen homogén a felülete, míg a faablak természetességének köszönhetően egyedi. Nem létezik teljesen egyforma szállefutás vagy éppen színárnyalat. Az alufa ablak ötvözi ezeket a tulajdonságokat, belül természetes, kívül homogén.

Átlagos terméket figyelembe véve a műanyag nyílászáró a legolcsóbb, a fa nagyjából duplája, az alufa pedig 3-3,5-szer kerül többe.

A műanyag és az alufa nyílászárók külső felülete – a tisztításon kívül – nem igényel érdemi további gondoskodást, míg a fa nyílászárók időjárásnak kitett felületén az időszakos javítás, rendszeres felületkezes elengedhetetlen.

Hőszigetelő képesség szempontjából – azonos üvegezést feltételezve – nincs jelentős eltérés az egyes típusok közt. A teljes ablakfelület nagyjából 25-40%-a a keret és a tok, minél osztottabb a felület annál nagyobb ez az arány. A keret hőátbocsátási képessége (Uf) javítható ugyan a vastagság növelésével vagy összetettebb anyaghasználattal, de jellemzően az üvegnél rosszabb értékek lesznek. A nyílászárók hőszigetelő képessége közel egy nagyságrenddel rosszabb, mint egy átlagos falszerkezeté, így nagyon fontos, hogy milyen nyílászárót választunk. A szakszerű beépítés legalább olyan meghatározó, mint a termék egyéb tulajdonsága.

Hasonló műszaki jellemzőjű vasalatrendszert alkalmazva, azonos üvegezéssel a faablak betörésvédelem szempontjából biztonságosabb, persze a felhasznált fafajtól is nagymértékben függ ez a tulajdonság, hiszen például a tölgyből készült nyílászáró masszívabb, mint a boroviból készített. A betörésvédelem a profilszerkezeten kívül nagyban függ a vasalattól, a kilincstől, az üvegezéstől és a beépítés minőségétől. A teljes szerkezet biztonságosságát a leggyengébb része adja.

Fontos megemlíteni, hogy a nyílászárókat jellemző minden technikai érték a hőátbocsátási tényezőtől a hangszigetelésig a felhasznált anyagoktól függetlenül jellemzi a nyílászárót. Ilyen tekintetben a műszaki paraméterek alapján teljes mértékben összehasonlítható két adott ablak vagy ajtó. A képet árnyalja a termék ára, esztétikája, a kivitelezés vállalt határideje, a garanciális és szavatossági feltételek, a szolgáltatás minősége és még rengeteg szubjektív tényező.

Kapcsolódó cikkek:

Nyílászárók beépítése
Ablakok
árösszehasonlítása