info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Hőszigetelt faablak

A fa az egyik legrégebbi nyílászáró alapanyag, jó hőszigetelő képessége, esztétikája és megmunkálhatósága miatt régen és ma is meghatározó anyag a nyílászárógyártás területén. Lucfenyő, borovi, vörösfenyő, tölgy, vagy éppen trópusi fajok, mint meranti, mahagóni a legelterjedtebb fafajták, ezek közül a borovi a leggyakrabban előforduló.

A korszerű hőszigetelt nyílászárók elterjedése és dominanciája nagyjából a 80-as évek közepére datálódik.

Míg korábban tömör, egy szelvényből álló keresztmetszetű faanyagot használtak, a mai korszerű nyílászáróknál a réteges felépítésű, ragasztott profilok a járatosak. Általában három réteg alkot egy szelvényt, a gazdaságosság és a fahibák kiejtése miatt az egyes rétegek hossztoldottak. Emelt szintű esztétikai igények esetén a külső rétegek toldásmentesek, ez természetesen költségnövekedéssel jár. A réteges felépítés a faanyag vetemedését is nagymértékben meggátolja, fontos hogy a keresztmetszet szimmetrikus legyen, az egymással szimmetrikusan elhelyezkedő rétegek (lamellák) azonos vastagságúak és fafajúak legyenek. A lamella vastagsága 15 mm-nél nagyobb.

A megfelelő minőség elérése érdekében a faanyag nedvességtartalma, hibamentessége, egészsége és szálszerkezete (évgyűrűk lefutása) nagyon fontos.

A járatos szélessége a szelvényeknek 68, 78 és 88 mm, de ettől eltérő is elképzelhető, főleg a fokozott hőszigetelésű nyílászáróknál, ahol kiegészítésként a fán kívül más – köztes – hőszigetelő anyaggal is szélesedik a szelvény vagy a többrétegű üvegezés indokolja a növekedést. Minél nagyobb a profil mérete, statikailag annál teherbíróbb és a hőszigetelő képessége is növekszik.

Faablak metszet

Az egyes elemek sarokkapcsolata – több alternatív megoldás mellett – a legtöbb esetben úgynevezett ollós csappal, a rögzítés ragasztással történik.

Az időjárás elleni védelem fontos része a faanyag felületkezelése, több rétegben – üzemi körülmények közt – végzik ezt a műveletet. Többféle eljárás is elterjedt, 2-4 rétegben, gomba és rovar elleni védelemmel, pácolva vagy anélkül, lazúrozással, lakkozással vagy színre festéssel. Különböző gyártók komplett rendszereket kínálnak a szállekötő és foltosodás csökkentő rétegtől a fedőrétegig.

A fa egyik kedvező tulajdonsága, hogy a hőmérsékletváltozás hatására a méretváltozása csekély. Ez annak köszönhető, hogy a növekvő hőmérséklet méretnövelő hatását a nedvességtartalom csökkenésével járó zsugorodás ellensúlyozza, mivel ez két méretváltozás ellentétes irányú és azonos nagyságrendű.

Kapcsolódó cikkek:

Hőszigetelt műanyag ablak
Hőszigetelt alufa ablak
Ablaktípusok összehasonlítása
Ablakok árösszehasonlítása