info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Hőszigetelt műanyag ablak

Az első műanyag ablakot 1954-ben gyártották Németországban, fémablakot vontak be műanyag felülettel, növelve ezzel az időjárásállóságot. A mai korszerű műanyag ablakoknál jellemzően már csak a profilokat, az ajtóknál pedig a sarkokat erősítik fémbetétekkel és az üveg is komoly szerepet kap a merevség biztosításában.

A leggyakrabban nagy műanyagprofil gyártó vállalkozások félkész termékeiből alakítják ki az egyes gyártók a saját szerkezeteiket, a nagy hosszúságban megvásárolt profilok darabolásával és az egyes alkatrészek összehegesztésével. A kiszerelt nyílászáró műanyagprofiljai újra feldolgozhatóak így elérhető akár a 100%-kos újrahasznosíthatóság is (az újrahasznosított anyagot szürke színben építik be, a normál használat során nem látszó helyekre). A fehér szín a legelterjedtebb, de fóliabevonattal gyakorlatilag bármilyen szín, árnyalat vagy éppen mintázat megvalósítható, akár a külső és belső oldalon eltérő is lehet.

A legismertebb ablakprofil márkák:

Műanyag ablakEzek a profilok természetesen nem tömör műanyagok, belül úgynevezett kamrák találhatóak, amelyek a profilokkal párhuzamos vékony „falak” hoznak létre. A legelterjedtebbek az 5-8 légkamrás profilok, de a különösen nagy hőszigetelő képességű ablakoknál további hőszigetelő rétegek vagy kitöltések is lehetségesek, például passzívháznál. A profilok falvastagsága 2,5-3 mm körül van.

A műanyagprofilok a téli hideg és a nyári meleg közti hőmérsékletváltozás hatására akár 4 mm-t is megváltoztathatják a hosszukat, ezért érdemes a záródás pontosságát rendszeresen ellenőrizni.

Műanyagprofilokkal gyakorlatilag minden forma elképzelhető, akár a kerek nyílászáró is kialakítható, a profil méretétől függő hajlítási sugárral (minimális rádiusz nagyjából a profil magasságának hétszerese).

Kapcsolódó cikkek:

Hőszigetelt faablak
Hőszigetelt alufa ablak
Ablaktípusok összehasonlítása
Ablakok árösszehasonlítása