info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Karbantartás

A nyílászárók rendszeres karbantartása elengedhetetlenül fontos, nagyban hozzájárul a szerkezet élettartamához, valamint kisebb hibák javítása költséghatékonyabb, mint a későbbi komolyabb problémák szakszerű kezelése.

A gyártó köteles termékéhez használati és kezelési útmutatót adni, ezekben specifikusan a saját termékeire vonatkozó iránymutatások találhatóak.

A karbantartás egyik legfontosabb része az épület rendszeres szellőztetése, a felgyülemlett pára és a lehetséges párakicsapódás sem egészségügyi, sem műszaki okok miatt nem szerencsés.

Faablakok és ajtók festett felülete nagyjából 4-8 évente igényel újabb felületkezelést, lazúrozott felület 2-5 évente. A felületkezelés szükségessége esetenként változó lehet, hiszen egy időjárás viszontagságainak jobban kitett felület gyorsabban öregszik. Repedés vagy a felületkezelő anyag hártyás leválása, esetleg mechanikai sérülése azonnali beavatkozást igényel. A felület javítása a régi festék vagy lazúr lecsiszolásával kezdődik, majd – anyagtól függően – 1-3 rétegű felületkezelés szükséges. A működtető vasalatokat és a tömítéseket nem szabad lefesteni.

Szilikonozott vagy akrilozott fugák elöregedhetnek, tömítőképességük részben vagy éppen egészen megszűnhet, célszerű lehet ebben az esetben a régi teljes eltávolítása és új tömítés beépítése. Tisztítása tiszta vízzel történhet, a nagyobb nyomást, kaparást el kell kerülni.

Fa nyílászárók esetén különösen fontos a felületek rendszeres megtisztítása (kiemelten kezelendő a vízorr), hiszen a lerakódott szennyeződés magában tudja tartani a csapadékot és elkorhaszthatja a faszerkezet.

Műanyag nyílászárók esetén a karbantartás a beépítés után azonnal kezdődik. A védőfóliát el kell ugyanis távolítani, lehetőleg a felület megkarcolása nélkül. A fóliák nem UV-állóak, ezért néhány héten belül elszínezhetik a profilt.

A vasalatokat legalább évente felül kell vizsgálni, a lerakódott szennyeződéseket eltávolítani és például műszerolajjal vagy szilikonmentes kenőanyaggal újrakenni a mozgó alkatrészeket. Szükség esetén a kilazult csavarokat újra szorosra kell húzni. Elállítódott ablakok utánállítása lehetséges akár egy csavarhúzó segítségével is, de ehhez érdemes szakember segítségét kérni. A kilazult kilincsek újbóli rögzítése, esetleges cseréje házilagosan is kivitelezhető.

A gumitömítések is tisztán tartandóak, illetve az elöregedést elkerülendő érdemes rendszeres időközönként, nagyjából évente kétszer, például glicerines ruhával vagy más gumiápolóval áttörölni.

A szerkezetbe a normális használat mellet is bejut a csapadék egy erre kialakított, a tok alsó részén kívül található vízelvezető részbe, ez és legfőképpen a kifolyó nyílás tisztántartása szükséges.

Kapcsolódó cikkek:

Nyílászárók beépítése