info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Redőny

A redőny a nyílászáró hagyományos és hasznos kiegészítője, fontos szerepet játszik az árnyékolásban, hő- és hangszigetelésben, valamint a védelemben, mind az időjárás viszontagságai ellen, mind a betörés ellen.

A redőny az ablak külső síkja előtt helyezkedik el, a redőnytok, ahová a redőnylamellák feltekerednek, lehet a külső oldalon vagy a nyílászáró felett a belső oldalon. A falazatba épített redőnytok lehet önmagában hőszigetelt vagy a falszerkezet építése során kell külön gondoskodni a megfelelő rétegrendről. Létezik a nyílászáróval összeépített kivitel és attól független is. A hagyományos – ma már korszerűtlennek nevezhető – kapcsolt gerébtokos ablakok fölötti egybeépítettek rendszerint hőszigetelés nélkül készültek. A nyílászáróval egybeépített, belső oldalon lévő tok esetén gondos kivitelezést igényel az ablakok korrekt rögzítése is, hiszen felfelé nehezen alakítható ki az áthidaló és az ablak kapcsolata. Ezt a nehézséget kiküszöböli az áthidalóval gyárilag egybeépített redőnytok vagy a helyszínen kiöntött vasbeton áthidalóval egyidőben beépített előre gyártott redőnytok. Az ablak elé, külső oldalon felszerelt redőnytok lehet rejtett, a falazattal együtt vakolt vagy utólag felszerelhető, látszó.

A redőnypalást lécei manapság extrudált műanyagból, fából vagy a merevséget adó poliuretánhabbal kitöltött vagy anélküli alumíniumból készülnek. A lécek kialakításától és anyagától függően a biztonságos fesztáv korlátozott. A legelterjedtebb 37-43 mm magasságú lamellák esetén nagyjából 1,5 m-es fesztáv oldható meg maximálisan műanyagból és 2,8-3 m alumíniumból és fából. A redőnypalást legalsó része a halk záródást és szigetelést segítő gumibetétes záróléc.

A palást megvezetését két oldalon redőnysín profil biztosítja, ennek látszó szélessége kétoldalt 30-60 mm.

A kézi működtetés zsinórral vagy gurtnival történik, az ablak tokján vagy amellett a falon levezetve, a kényelem érdekében vagy a redőny nagy méretéből adódóan lehetséges motoros működtetés is. A biztonságosság növelhető feltolásgátlóval.