info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Tetőtéri ablak

Tetőtéri ablak

1941-ben született az első terv tetőtéri vagy más néven tetősík ablakra és viszonylag gyorsan egy egészen új piacot teremtett.

Tetősík vagy tetőtéri ablak gyártó vállalkozás kevés létezik, legalábbis a hagyományos ablakok gyártóinak számához képest, természetesen a beépített ablakok száma is nagyságrenddel kisebb.

Több gyártó kínál kisebb méretválasztékban és kedvezőbb árfekvésben – jellemzően más márkanév alatt – elérhetőbb termékeket is. (A teljesség igénye nélkül: Velux, Roto, Schindler, Fakro, Okpol; „almárkák”: RoofLite, Lumica, CMI, OptiLight.)

A tetősík ablakok jellemzően fa alapanyagból készülnek, de elérhető műanyagból, fa-műanyag kombinációban, valamint alumíniumból is. Szerkezeti kialakítás, illetve nyitás szempontjából többféle típust létezik, lehet billenő, felnyíló, felnyíló-billenő (itt kétféle nyitásmód lehetséges, vagy felnyíló, vagy billenő), de lehet egyéb speciális nyitás is (tetőerkély, oldalra nyíló). A nyitás történhet kézi működtetéssel, a kilincs lehet alul vagy felül, a beépítés magasságának függvényében, illetve akár motoros nyitás is megoldható.

A tetősík ablakok kötelező kiegészítője a burkolókeret, típusa a tetőhéjalástól és az ablak(ok) elrendezésétől függ. A burkolókeret célja, hogy a vízelvezetést megoldja, időjárásálló lezárást biztosítson.

További rengeteg opcionális kiegészítő érhető el a tetősík ablakokhoz: redőny, hővédő vagy fényzáró roló, fényszabályozó roletta, reluxa, szúnyogháló, távnyitó, elektromos működtető, zár.

 

Beépítési hibalehetőségek

Az időjárásnak kitett tetőfelületbe nyílászárót beépíteni nagy gondosságot és szakértelmet igényel. A tető hőszigetelésének és a párazáró fóliának folytonossága és azok tetőtéri ablakkal való összedolgozása megóvja a szerkezetet a hőhidak kialakulásától és a páralecsapódástól. A beépítéskor kell a tetőfóliát a szükséges méretben és módon kivágni, majd a tokhoz rögzíteni, a sarkokon ragasztószalagos - időjárásálló - megerősítéssel. Az ablak belső, alsó része a falsíkkal legyen egy síkban, hogy a felszálló meleg levegő kiszellőztesse a teljes üvegfelületet, ellenkező esetben páralecsapódás várható.