info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Üveg

Nagyjából a nyolcvanas évek végéig egyrétegű üvegezést kaptak az ablakok, a két önálló szárny (kapcsolt gerébtokos ablak) vagy a kapcsolt szárnyak által (egyesített szárnyú ablak) alakult ki a két üveg közt hőszigetelő légréteg.

A mai korszerű hőszigetelt ablakok többrétegű, azaz hőszigetelt üvegezéssel készülnek. A két vagy ennél is több üvegréteg távtartóval rögzül egymáshoz, amely a külvilágtól hermetikusan elzárt, az üvegközti tér argon, kripton vagy xenon gázzal töltöttek. Ez utóbbi két nemesgáz inkább csak passzívház nyílászáróinál használatos, csak jelentős felárral elérhetőek. A tapasztalatok szerint, hőszigetelés tekintetében a 10-20 mm közti üvegtávolság a legideálisabb, ezért komolyabb hőszigetelési igények esetén további üvegrétegeket kapcsolnak össze és nem az üvegtávolságot növelik. A fém távtartóknál korszerűbb az úgynevezett melegperemes távtartó, amelynek hővezetése rosszabb, tehát a hőszigetelő képessége jobb és kisebb a páralecsapódás veszélye is.

Az üveg hőszigetelő képességét (hivatalosan hőátbocsátási tényező) az Ug számmal jellemezhetjük, minél kisebb ez a szám, annál jobb hőszigetelő képességet jelent, mértékegysége: W/m2K. Ez az érték csak az üvegre vonatkozik, a teljes szerkezet hőszigetelő képességét az Uw érték jelzi.

Az üvegszerkezet belső oldalára átengedett napenergiát a g-érték mutatja meg %-ban kifejezve. Napfényvédő üvegről nagyjából 50% alatti érték alatt beszélünk, fontos szerepe van a nyári túlmelegedés elkerülésénél.

Az üveg fényáteresztő képességéről az LT érték tájékoztat, %-ban adja meg, hogy a belső oldalra a napfény mekkora részét engedi át az üvegezés. Tervezésnél hasznos figyelembe venni, hogy például régi ablakok cseréjénél, főleg ha háromrétegű az új üvegezés, előfordulhat, hogy az átengedett fény jelentősen kevesebb lesz, mint korábban.

A hanggátlási érték dB-ben kifejezve megmutatja, hogy az üvegezés a külső környezeti zajokat, milyen mértékben képes csökkenteni. Minél magasabb ez az érték, annál inkább hangszigetelő a szerkezet.

Általában víztiszta float üvegből készül a nyílászárók üvegezése, de létezik anyagában színezett, fémoxid bevonatos fényvisszaverő, napvédő, lágybevonatos, biztonsági, mintás… üveg is. A lágybevonatos üveg az épületben lévő meleg benntartását szolgálja, a fűtési költség jelentősen csökkenthető alkalmazásával.

Biztonsági üvegről akkor beszélünk, ha kettő vagy több réteg közvetlenül egymáshoz van ragasztva, közte (műgyanta vagy) fólia kitöltéssel. Ennek a műszaki megoldásnak a lényege, hogy üvegtörés esetén nem szilánkos a törés, a szerkezetet a fólia egyben tartja.

Az edzett üveg hőkezelési eljárással magas hőmérsékleten és szakaszos lehűtéssel készül, az üveg rugalmasabbá és terhelhetőbbé válik. Üvegtörés esetén apró, tompa szilánkokra esik szét, csökkentve ezzel a sérülés veszélyét.

Jó közelítéssel elmondható, hogy 1 m2 1 mm vastag üveg 2,5 kg.