info@ablak-magazin.hu

Kezdőoldal

Zsalugáter

A zsalugáter a külső árnyékolás hagyományos megoldása, véd a téli hideg és a nyári felmelegedés ellen, valamint az időjárástól és a mechanikai behatásoktól. A ház homlokzati megjelenését, esztétikáját markánsan befolyásolja.

Készülhet fából, műanyagból vagy éppen fémből, szerkezetileg két nagy csoportja van, fix lamellás vagy mozgatható lamellás változatban létezik. Előbbi esetben az árnyékolás mértéke csak a zsalugáter szárny nyitásával és zárásával állítható, míg utóbbi esetben zárt állapotban a lamellák szögének változtatásával meghatározható az átengedett fény mennyisége.

Egy- és kétszárnyú kivitel a járatos, ha nagyon széles az ablak, akkor lehetséges harmonika rendszerben több szárny összekötése is vagy toló kivitel.

Zsalugáter

Létezik mélytokos és keretes zsalugáter, előbbi esetén burkolt a teljes külső falkáva a zsalugáter és a nyílászáró közt, utóbbi esetben a káva nem burkolt. Akár a párkánnyal is egybeépíthető a kávaburkolat. Tok és keret nélküli kialakításban a zsalugáter közvetlenül a falra szerelt.

A zsalugáter alapvetően a beltérből működtethető, esetleg motoros megoldással, nyitott állapotban a szárnyak rögzítése elengedhetetlen.